Ceviz, lezzetli ve doyurucu tadı nedeniyle en sevilen kuruyemişler arasında yer alıyor.
Cevizin besin değeri açısından oldukça zengin olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Derya Eren, şöyle konuştu: “Ceviz, kalp hastalıklarından beyin hastalıklarına kadar her konuda yardımcı olan zengin yağ asitleri, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller içeriyor. hafıza problemlerinden şeker hastalığına kadar, kanser riskine karşı koruyucu ve cilt sağlığına destek.” Birçok fayda sağlar. Sağlıklı bir yaşam için kuruyemişlerin beslenme rutininizin bir parçası olması gerekiyor” dedi.
Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Derya Eren, kuruyemişlerin kalori açısından zengin olması nedeniyle vücuda iyi enerji verdiğini belirterek, şöyle konuştu: “Kandaki şekeri dengeleyerek tokluk süresini uzatır ve kilo vermeye yardımcı olur. . Günlük fındık tüketimi miktarı 30-60 gram yani 1 bardağa denk olmalıdır. Cevizin düzenli ve ölçülü tüketimi çok sayıda fayda sağlar; öyle ki araştırmalar meme, prostat ve kolorektal kanser gibi kanser türlerinin riskini bile azalttığını göstermektedir. Ancak ceviz tüketiminde dikkat edilmesi gereken bir nokta var: Ceviz en çok alerjiye neden olan 8 besin arasında yer alıyor. Bu nedenle dikkatli tüketmenizde fayda var” dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, cevizin en önemli faydalarını 6 noktada sıraladı:
Yüksek antioksidan etkiye sahiptir
Ceviz, fındık, yer fıstığı, kaju fıstığı ve badem gibi diğer kuru meyvelere göre daha yüksek antioksidan içeriğine sahiptir. Bu sayede kötü kolesterol olarak bilinen LDL düzeyinin düşürülmesine yardımcı olur, kalbi bu duruma bağlı oluşabilecek hastalık risklerinden korur ve aynı zamanda tiroid fonksiyonlarını da destekler.
Vücuttaki iltihabı önler
Vücutta aşırı iltihaplanma; Tip 2 diyabet, kanser, kalp hastalıkları ve Alzheimer gibi birçok ciddi hastalığa yol açabiliyor. Cevizin antiinflamatuar etkileri vardır; ALA, omega-3 yağları, omega-6, magnezyum, amino asitler ve arginin gibi maddeler inflamasyonun azaltılmasına yardımcı olur.
Bağırsak sağlığını güçlendirir
Sağlıksız bir bağırsak mikrobiyotası yalnızca bağırsakların arızalanmasına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda vücutta iltihaplanmaya da neden olarak kalp hastalığı, obezite ve kanser gibi durumlara yol açar. Düzenli olarak kuruyemiş tüketen kişilerde, tüketmeyenlere oranla bağırsak fonksiyonlarının normal işleyişine ve kalp hastalıkları, obezite gibi bazı kronik hastalıkların görülme sıklığına katkıda bulunur.
Kan basıncınızı kontrol edin
Ceviz yüksek tansiyonu kontrol eder ve dolayısıyla bu duruma bağlı olabilecek hastalık risklerinin önlenmesine yardımcı olur.
Sağlıklı yaşlanmayı destekler
Yaşlandıkça fiziksel yetenekleri kullanmak ve hareketli olmak daha zor hale gelebilir. Sağlıklı fiziksel yetenekleri korumak için iyi bir diyet uygulamak da önemlidir. Ceviz, fiziksel fonksiyonların korunmasına yardımcı olan vitaminler, mineraller, kaloriler, lif ve esansiyel yağlar içerir.
Doğurganlığı artırır
Kuruyemiş yemenin erkek üreme sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. 117 erkek üzerinde yapılan araştırmada belirli miktarda kuruyemişin düzenli tüketiminin sperm kalitesini artırdığı, sperm canlılığı ve hareketliliğini arttırdığı belirtildi. Doğru ve sağlıklı beslenmeyen erkeklerin düzenli olarak ceviz tüketmesi sperm üzerindeki olumsuz etkileri azaltabilir ve erkek üreme sağlığına faydalı olabilir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
—–Sponsorlu Bağlantılar—–