İspanya'da sokak köpeği sorununa çözüm bulundu

İspanya'daki sivil toplum kuruluşu Affinty Foundation'ın verilerine göre her yıl 200 binden fazla köpek ve kedi, sahipleri öldüğü veya bakamadığı için sokaklara terk ediliyor. Bu sayı 2023 yılında 280.000 gibi rekor bir seviyeye ulaştı.

Ülke genelindeki sığınma evlerinin sayısı son yıllarda önemli ölçüde artarak 500'e yaklaştı. Bu sığınma evlerinin yaklaşık yüzde 60'ı özel, geri kalanı ise kamu finansmanlı.

Genellikle kırsal bölgelerde bulunan köpek barınakları, derme çatma olsa bile minimum düzeyde hizmet sağlar.

İstatistiklere göre barınaklara gelen köpek ve kedilerin yaklaşık %40'ı sahipleniliyor.

İspanya'da daha önce uygulanan yöntemde, evsiz köpekler barınaklara götürüldüklerinde saldırganlıkları devam ederse belli bir süre sonra uyutuluyordu. Bu uygulama 2023 yılında çıkarılan bir yasayla yasaklandı.

Yeni yasaya göre köpekler, ancak “insan veya hayvan güvenliğinin veya kamu sağlığının tehlikeye girmesi veya tedavi edilemeyen bir hastalığın bulunması halinde” yetkili veteriner hekimler tarafından uyutulabilecek.

Belediyeleri barınak yapmaya zorlayan ve köpeklerin tasmasız gezdirilmesini yasaklayan yeni yasayla ülkedeki tüm evcil hayvanlar çipleniyor, sokaktan barınaklara getirilen köpek ve kediler ise anında kısırlaştırılıyor.


“Terkedilmiş köpeklerin sayısı azalmadı ama artık daha fazla yatırım, gönüllü yardım ve barınak var.”

Başkent Madrid yakınlarındaki “Salvando Peludos” köpek barınağının çalışanı Jara Klea, AA muhabirine şunları söyledi: “İspanya'da terk edilen köpeklerin sayısı azalmadı ancak artık daha fazla yatırım, gönüllü yardım ve barınak var. Aynı zamanda kamuoyu da daha bilinçli hale geldi.” dedi.

Polisin sokaktan toplayıp barınağa getirdiği köpeklere, yeni sahibi bulununcaya veya ömür boyu bakımlarını üstlendiklerini söyleyen Klea, “Geçmişte köpeklere ötenazi yapılıyordu ama şimdi bunu yasa dışı hale getirdiler. Barınaklardaki Köpekler artık insanlar için tehlike oluşturmuyor, burada onların bakımı çok daha iyi.” dedi.

Barınaklarında 80 civarında köpeğe baktıklarını ve aylık bütçelerinin 3 bin euro civarında olduğunu belirten Klea, şöyle konuştu: “Bağışlar ve gönüllülerin yardımları çok önemli. İspanya'daki pek çok köpek barınağı küçük, bakımsız ve kötü durumda. Hala yatırım eksikliği var ama durum iyiye gidiyor.” dedi.

Agresif köpekleri diğer köpeklerden ayırdıklarını ve uyum için en önemli unsurun sosyalleşme olduğunu belirten Klea, barınaklarında köpekler için aktivite, egzersiz ve oyun alanları oluşturmaya özen gösterdiklerini kaydetti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Firmanızın link ve tanıtımını ekletmek için Skype adresimizden bizimle iletişime geçebilirsiniz.