Gıda bilimcisi uyardı! Bu 8 yiyeceği buzdolabına koymayın: Böbrek hasarına neden oluyorlar

Gıda bilimcisi Dr. Margarethe Cooper, bazı gıdaların kuru ortamda saklanması ve buzdolabına konulmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Uzman, gıdaların yanlış saklanmasının küf oluşumunu hızlandırıp çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Konserve gıdaların buzdolabında saklanmaması gerektiği uzun yıllardır biliniyordu. Ancak Dr. Margarethe Cooper; Ayrıca salatalık, zencefil, soğan gibi gıdaların da buzdolabına konulmaması gerektiğini söyledi.
Gıda bilimcileri; Zencefil, sarımsak, soğan, salatalık ve renkli biberlerin buzdolabına konulmaması gerektiğini anlattı. Bu gıdaların buzdolabında saklanması hem küf oluşumunu hızlandırır hem de gıdanın dokusunun bozulmasına neden olabilir.
Soğuk ve nemli ortam özellikle soğan ve sarımsak için büyük risk oluşturuyor. Soğan ve sarımsakta siyah küf oluşabilir. Bu kalıp; Böbrek hasarı, akciğer enfeksiyonları, kulak mantarı enfeksiyonları ve alerjik reaksiyonlar gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Sarımsak ve soğanı serin ve kuru bir yerde, 65°C’nin altında saklamanız durumunda soğutmaya gerek yoktur. Ancak soyulmuş veya dilimlenmişse bu gıdaların hava geçirmez bir kapta buzdolabında saklanması tavsiye edilir. Arizona Üniversitesi gıda güvenliği ve mikrobiyoloji uzmanı Dr. Margarethe Cooper, soğanların serin, iyi havalandırılmış ve kuru bir yerde saklanmasının raf ömrünü üç ila altı ay uzatabileceğini belirtiyor.
Penicillium brevicompactum gibi zararlı küfler buzdolabında saklanan zencefilin üzerinde de ortaya çıkabilir. Bu küflerin sporlarının solunması solunum sorunlarına neden olabilir. Ağız yoluyla alındığında bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve gastrointestinal sorunlara neden olabilir. Soyulmamış zencefil, serin ve kuru bir yerde saklanırsa uzun süre taze kalabilir. Ancak aşırı nem, küf ve bakteri oluşumunu hızlandırarak bozulmaya neden olur. Zencefildeki küf sporları, solunması halinde solunum problemlerine, yutulması halinde ise mide-bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir.
Salatalıklar da soğuk ve nemli ortamdan olumsuz etkilenir. Soğutma, salatalıkların ayrışmasını hızlandırarak lezzetlerini bozar. Ayrıca nemli ortamda küf oluşumu hızlanır ve çürüyen salatalıklarda zararlı bakteriler gelişebilir.
Renkli biberler buzdolabına konulduğunda soğuk ve nemli ortamın etkisiyle çıtırlığını kaybeder ve yumuşar. Uzmanlar ayrıca biberlerin serin ve kuru bir yerde saklanmasını da öneriyor.
Domates buzdolabında saklanırsa bozulur. Oda sıcaklığında saklanan domateslerin tadı daha iyi korunur.
Bal soğuduktan sonra kristalleşip katılaşabilir. Açılmış kavanozlar buzdolabında saklanmamalıdır.
Çikolata buzdolabında saklandığında yüzeyinde beyaz lekeler görünebilir. Bunun nedeni şekerin çözünmesi ve nem ile birleşerek kristalleşmesidir.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Firmanızın link ve tanıtımını ekletmek için Skype adresimizden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
malta dil okulu fiyatları