Dikkatli olun! Sakinleşmeye çalışırken yoğun bakıma düşebilirsiniz. “Hastalarımızı da kaybediyoruz”

Son yıllarda sıcaklıkların artmasıyla birlikte klima kullanımı da yaygınlaştı. Evlerden iş yerlerine, toplu taşıma araçlarından alışveriş merkezlerine kadar pek çok yerde klima kullanılıyor. Vatandaşları klimalı ortamlarda sağlık sorunlarından uzak durmaları konusunda uyaran Sivas Numune Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Müslim Gül, şunları söyledi: “Klimada biriken mikroplar, klimanın çalışması sırasında solunması halinde birçok hastalığa neden oluyor. Lejyoner hastalığı dediğimiz, tedavisi zor olan ve özellikle soğukta çoğalan virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar. “Klimanın önünde çok uzun süre kalınmamalı ve klimalı odalar sık ​​sık havalandırılmalıdır” dedi.

“Yoğun bakımda kaybettiğimiz hastalar da var”

Klimaların yaydığı mikroplar nedeniyle yoğun bakımda kalmayı gerektiren ciddi hastalıkların geliştiğini belirten Gül, şöyle konuştu: “Klima kullanımı üst solunum yolu ve akciğer enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Klimanın çalışması sırasında klimada biriken mikroplar solunduğunda, özellikle soğuk havalarda iyileşmesi ve çoğalması zor olan virüslerin neden olduğu Lejyoner hastalığı adı verilen birçok enfeksiyona neden olur. Öksürük ve ateşle başlayan, daha sonra göğüs ağrısı, akciğer enfeksiyonu ve zatürreye kadar ilerleyen bir grup hastalıktır. Bunlar yoğun bakıma yatırılmayı gerektirecek kadar ciddi hastalık gruplarıdır ve hafife alınmaması gerekir.

AW235592_04

Bu hastalık grupları antibiyotiklerle bile tedavisi zor olan hastalıklardır. Bazen yoğun bakımdaki hastalarımızı bile kaybediyoruz. Üstelik klima doğrudan yüze çarptığı için yüz felci riski de çok yüksek. Bu nedenle klimanın önünde çok uzun süre kalmamak ve klimalı odaların sık sık havalandırılması tavsiye edilir. Çünkü virüsün yoğunluğunu azaltmanın en iyi yolu pencereyi belli bir süre açıp virüssüz havanın içeri girmesine izin vermektir.”

“ACI İLE HASTALIKLARI KARIŞTIRMAYIN”

AW235592_03

Klimanın kas ve göğüs ağrılarına yol açtığını, vatandaşların bu ağrıları kalp hastalıklarıyla karıştırabileceğini belirten Gül, şöyle konuştu: “Klimanın hemen önünde göğüs kaslarının soğukluğu nedeniyle de kas spazmları hissedilebilir. Vatandaşlar sıklıkla kalp krizi olduğunu düşünerek acil servise geliyor. Özellikle sırt ağrısı ve öksürüğe neden olan hastalık grupları sıklıkla klima hastalığının nedenidir. Nefes alırken kalp spazmı nedeniyle ağrı oluşur. Bu ağrılar genellikle akciğerlerden ve plevradan kaynaklanır. Ağrımız genellikle merdiven ve yokuş çıktığımızda halsizlik, nefes almada zorluk ve göğüste ağırlık hissi ile kendini gösterir. Ancak halk arasında göğüs ve sol koldaki her türlü ağrının kalp hastalığı olduğuna inanılıyor. Acıyı ve hastalığı birbirine karıştırmamalıyız. Özellikle yaşlıların ve çocukların kesinlikle klimanın önünde uzun süre kalmaması gerekiyor” dedi. (İHA)

Sıkmak
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
HSK atamaları Resmi Gazete'de!HSK atamaları Resmi Gazete'de!
Aydın'da korkunç ölüm!  Doğalgaz borusuna asılı halde bulunduAydın'da korkunç ölüm! Doğalgaz borusuna asılı halde bulundu
Biden: Diktatörlere karşı duracağızBiden: Diktatörlere karşı duracağız

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Sponspor Bağlantılar: