AB’den 6 yıl sonra Türkiye’nin yüksek seviyeli ekonomik toplantısı -son dakika ekonomisinde yeni bir toplantı

Türkiye-Avrupa (AB) yüksek düzeyde ekonomik bir diyalogun (yüksek ekonomik düzey) birliği yarın 6 yıl sonra Brüksel’de yapılacak.

Hazine ve Finans Bakanlığı’ndan elde edilen bilgilere göre, 29 Kasım 2015 tarihinde düzenlenen Türkiye ve AB arasında diyalog kanalları geliştirmek için Türkiye-AB zirvesinde bir HLED mekanizması oluşturulmaya karar verildi. Bu bağlamda, 2016, 2017 ve 2019’da üç toplantı yapıldı. Türkiye ikinci ve üçüncü toplantıya ve Belçika’ya ikinci toplantı için ev sahipliği yaptı.

Son olarak, Aralık 2024’te, AB Genel İşler Konseyi toplantısı sırasında diyaloğun canlandırılmasına karar verildi. Bu karar eyalet ve AB Hükümeti Zirvesi’nde onaylandı ve resmi araziye taşındı.

Bu bağlamda, yeni dönemin ilk toplantısı 3 Nisan’da Brüksel’de yapılacak.

Açılış konuşmaları, Hazine Bakanı ve Finans Mehmet Şimşek’in AB Valdis Bombrovskis AB verimliliği ve AB Genişletme Komiseri Marta Kos komiseri için açılış konuşmalarını yapıyor.

Toplantı, taraflar arasındaki ekonomik ilişkilerin hızlandırılması ve stratejik işbirliğinin derinlemesine analizi açısından önemlidir.

Finans devleri de katılacak

Toplantı iki ana bölümden oluşacak. İlk bölümde, Türkiye ve AB’nin bakanlar düzeyinde makroekonomik yönü, rekabetçilik alanında atılabilecek adımlar ve yapısal reformlar tartışılacaktır. Şimşek ve Dombrovskis Komiseri bu oturumlara bakılarak başkanlık edilecek.

İkinci bölümde, Türkiye ve AB iş dünyasının ana temsilcileri bakanlar ve komisyon üyeleriyle buluşacak ve yatırım ve ticaret için ortak fırsatları değerlendirecek.

Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Kalkınma ve Kalkınma Bankası ve Avrupa Kalkınma Konseyi Avrupa Konsey Bankası toplantıları da toplantılara katılacak.

Bakan Şimşek, toplantıların bir parçası olarak Dombrovskis ve Kos ile ikili toplantılar yapılacak. Röportajlarda ilişkilerin geleceği ve olası işbirliği alanları tartışılacaktır.

“AB ile güçlü bir işbirliğine hazırız”

Bakan Şimşek, toplantıların 6 yıl sonra yeniden başlamaya başladığını ve onu Türkiye-Eu raporlarının uyanması için çok değerli bir adım olarak gördüğünü açıkladı. dedi.

AB’ye yapışmanın Türkiye için stratejik bir hedef olduğunu vurgulayarak Şimşek, ülke ihracatının yaklaşık % 42’sinin AB ülkelerinde yapıldığını ve Türkiye’nin Birliğin en büyük 5. ticari ortağı olduğunu söyledi.

Şimşek, küresel ticaret ve elektronik ticaret, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm alanlarındaki korumacı eğilimlerdeki artışın güncellenmiş bir ticari çerçeve talep ettiğini ve şunları söyledi:

“Gümrük Birliği, kamu sözleşmelerini, tarım hizmetlerini ve sektörlerini kapsayacak şekilde, işadamlarına ve öğrencilere vize kolaylığı sağlamak ve üçüncü ülkelerde ortak projeler ve Türkiye-AB işbirliğinin işbirliği geliştirmek için güncellenmiştir.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Firmanızın link ve tanıtımını ekletmek için Skype adresimizden bizimle iletişime geçebilirsiniz.